Το προσφυγικό, υπόθεση όλων μας

Συνέντευξη Τύπου του τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που πατάνε στο λαιμό τους πρόσφυγες. Πρέπει να αντιληφθούμε πια ότι αυτή η πολιτική δεν βάλει μόνο κατά των προσφύγων, αλλά όλων μας. Στην ουσία πατάνε στο λαιμό τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ευρύτερη διάσταση του ζητήματος. Οι ελπίδες τώρα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου εναποτίθενται στη γερμανική προεδρία, σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνοντας όμως τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο θα υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ισοκατανομή, βάσει διαφόρων δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Αυτό που καταφέραμε το 2015, να στρέψουμε την ΕΕ όσο γίνεται πιο μακριά από την πολιτική των χωρών του Βίσεγκραντ στο προσφυγικό, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να το αντιστρέψει πάλι και να θέσει το προσφυγικό σαν ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, αντί ευρωπαϊκό. Ξανακάνει την Ελλάδα να συμπεριφέρεται σαν “ασπίδα” της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες», επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας, επίσης βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξηγώντας πως το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι η περαιτέρω εργαλειοποίηση του ζητήματος από την Τουρκία και η μετατροπή της Ελλάδας σε ακόμα μεγαλύτερη αποθήκη ψυχών.

Μόνη λύση η ένταξη

Αντί της πολιτικής της εξαθλίωσης που εφαρμόζει η ΝΔ, η λύση για τη διαχείριση του προσφυγικού, σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η προώθηση της ένταξής τους. Άλλωστε, «η ένταξη των προσφύγων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν παραχώρηση του κάθε υπουργού, είναι υποχρέωση των χωρών και δικαίωμα αυτών των ανθρώπων, που προβλέπεται από διεθνείς συνθήκες. Και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική πρόνοια για τους Έλληνες. Το αντίθετο, όταν περιορίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων για στέγη, υγεία, εργασία, παιδεία, η ίδια περιοριστική πολιτική θα εφαρμοστεί και για τους Έλληνες άπορους, φτωχούς και άστεγους», επισήμανε ο Μιλτιάδης Κλάπας, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο ίδιος κάλεσε τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης αντί να προωθεί τις εξώσεις και την αστεγία των αναγνωρισμένων προσφύγων, να επαναφέρει τη σταδιακή έξοδό τους από τις δομές, αναλόγως την κάθε περίπτωση, και να εντάξει στο πρόγραμμα «Ήλιος» (γλωσσομάθεια, εύρεση στέγης και εργασίας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ) την αξιοποίηση τουριστικών μονάδων, που έχουν μείνει κλειστές φέτος λόγω πανδημίας. Λύση που θα εξασφάλιζε και τη στέγαση των προσφύγων και την οικονομική ανάκαμψη αυτών των επιχειρήσεων. «Η ΝΔ δυστυχώς από την αρχή δεν είχε πιστέψει σ’ αυτό το πρόγραμμα, γι’ αυτό και δεν δέχθηκε να της γίνει καμία σχετική ενημέρωση, όπως και δεν προχώρησε σε χαρτογράφηση των ανθρώπων που ήταν να ενταχθούν σε αυτό. Τώρα που διαπιστώνει το λάθος της, θα πρέπει να επισπεύσει την υλοποίησή του, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και τους δικαιούχους του».

Απαραίτητα προγράμματα που καταργήθηκαν

Αναφέρθηκε δε και σε άλλα επί μέρους προγράμματα, που υλοποιούνταν ή είχαν σχεδιαστεί επί ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σταμάτησαν από τη ΝΔ, καλώντας σε επαναλειτουργία τους. Περιληπτικά, πρόκειται για πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για κατάρτιση και πρακτική άσκηση 3.000 προσφύγων, πρόγραμμα αγροτικής εργασίας, πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, χαρτογράφηση των δεξιοτήτων των προσφύγων από τον ΟΑΕΔ και μηχανισμό ισοκατανομής των προσφύγων στους Δήμους.
Αντίστοιχη αναφορά σε μέτρα ένταξης και στήριξης των προσφύγων που τελούνταν επί ΣΥΡΙΖΑ και στην καίρια σημασία υλοποίησής τους και από την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποίησε και ο Κώστας Μπάρκας, βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εργασίας. Πέραν των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και της δημιουργίας βάσης δεδομένων στον ΟΑΕΔ με τις δεξιότητες των προσφύγων, η τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Μεταναστευτικής Πολιτικής υλοποίησαν την καταγραφή των προσφύγων στα μητρώα του ΟΑΕΔ (δυνατότητα που πριν δεν δινόταν σε όποιον δεν είχε μόνιμη διεύθυνση κατοικίας), την πιστοποίηση των δεξιοτήτων, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων για τα εργασιακά δικαιώματα των προσφύγων, αύξηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας των προσφύγων μέσω Κοιν.Σ.Επ.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Συν των κεντρικών προγραμμάτων και μέτρων για την ένταξη των προσφύγων, καίριος κρίθηκε από τους ομιλητές και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτή. Η Γιώτα Πούλου, βουλεύτρια και πρώην δήμαρχος Λειβαδιάς, μετέφερε την εμπειρία της από την υλοποίηση του προγράμματος «Εστία» για τη στέγαση αιτούντων άσυλο στην πόλη της, «που προφανώς ούτε αλλοίωσε τον πολιτισμό μας, όπως έλεγαν, ούτε υπήρξε ζήτημα ασφάλειας κτλ. Αντιθέτως, μέσα από αυτά τα προγράμματα μικρής κλίμακας προωθείται η αρμονική συνύπαρξη, κάνοντάς μας καλύτερους ως κοινωνία». Ένα πρόγραμμα που η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να το αντικαταστήσει με το «Εστία ΙΙ», παρά τις δημόσιες ενστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας που συμμετέχει σ’ αυτό, ζητώντας από τους Δήμους να το συγχρηματοδοτήσουν σε ποσοστό 20% (πριν ήταν μόνο ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), με αποτέλεσμα κανένας από τους 12 Δήμους που συμμετείχαν πριν, να μην έχει δηλώσει μέχρι τώρα συμμετοχή.
Ενάντια σε αυτές τις πολιτικές της ΝΔ, που ξηλώνουν σιγά-σιγά κάθε μέτρο στήριξης και ένταξης προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, όπως σημείωσε ο Αντιλιάν Κοτζάι από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, «για να κερδίσουμε, θα πρέπει να δώσουμε μια μάχη ιδεών. Απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, εμείς θα πρέπει να δείξουμε, με δράση και λόγο, το δρόμο της αλληλεγγύης».

Τζ. Α.