ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Πολιτειακή, πολιτική κρίση και ταραχές

Ολα άρχισαν με την εισβολή αστυνομικών στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη 9 Ιουλίου και τη σύλληψη στα σπίτια τους δυο συνεργατών του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ. Η διαταγή σύλληψης εκδόθηκε από τον υπερεισαγγελέα της χώρας Ιβάν Γκέσεφ κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Μπορίσοφ. Από αυτή την ημέρα, οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία οι κατηγορίες για χουλιγκανισμό και οι τραυματισμοί των πολιτών μπροστά στην βουλή στην Σόφια, έχουν γίνει καθημερινότητα.

Αρνείται να παραιτηθεί

Το ίδιο και οι τηλεοπτικές εμφανίσεις και οι δημόσιες αλληλοκατηγορίες μεταξύ του προέδρου της χώρας και του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος κατηγορεί τον πρωθυπουργό για μαφιόζο και διεφθαρμένο, ενώ ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του. Συγκεκριμένα ότι βρέθηκαν στα χέρια των συνεργατών του προέδρου έγγραφα των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών και ενοχοποιητικά στοιχεία συνεργασίας του προέδρου με βούλγαρο επιχειρηματία, του οποίου η δραστηριότητα δεν είναι τόσο έντιμη.
Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι περισσότεροι διαδηλωτές αποκαλούν τον από το 2009 πρωθυπουργό κλέφτη και ζητούν την άμεση παραίτησή του. Ο Μπόικο Μπορίσοφ διανύει την τρίτη θητεία του και δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να επαίρεται ότι κάνει δρόμους, εκσυγχρονίζει τη ρυμοτομία της Σόφιας και ετοιμάζεται για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη. Αρνείται να παραιτηθεί και δηλώνει ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά την άνοιξη του 2021, διότι κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει τόσο καλά, όσο ο ίδιος!

Ανασχηματισμός διάσωσης

Στο μεταξύ, δυο νέα γεγονότα σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Με παραίτηση τριών υπουργών (Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών) και ανασχηματισμό επιχειρεί τη σωτηρία της κυβέρνησής του ο Μπορίσοφ ρίχνοντας στους τρεις, όλες τις ευθύνες της διαφθοράς και της συνδιαλλαγής, μεταξύ των πολιτικών αξιωματούχων και των οικονομικών μεγιστάνων. Ο πρόεδρος, επίσης, καθώς και οι σοσιαλιστές είχαν κατηγορήσει τους δύο από τους τρεις πρώην υπουργούς ότι συνεργάζονται μυστικά με το MRF, δηλαδή το κόμμα που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα και που διαθέτει ως ηγέτη τον διαπλεκόμενο καναλάρχη Ντέλιαν Πέεβσκι. Τους κατηγόρησαν επίσης για ολιγωρία και ανικανότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΗΠΑ: Υπέρ των διαδηλώσεων, κατά της διαφθοράς

Δεύτερο, εξ ίσου σημαντικό, γεγονός είναι η αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, οι οποίες σε ανακοίνωση της πρεσβείας τους στην Σόφια δηλώνουν ότι υποστηρίζουν ειρηνικές διαδηλώσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η ανακοίνωση στηρίζει ένα δικαστικό σύστημα που δεν είναι κομματικό και υπόκειται στο κράτος δικαίου. Κανείς δεν βρίσκεται, αναφέρει, υπεράνω του νόμου.
Ο υπερεισαγγελέας Γκέσεφ ενώ αντιλήφθηκε για ποιόν χτυπάει η καμπάνα χαιρέτησε τη δήλωση των ΗΠΑ δημιουργώντας κατάπληξη. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε την πρώτη παρτίδα ηχογραφήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του αυτοεξόριστου ολιγάρχη Μπούκοφ με στελέχη και εκδότες του σοσιαλιστικού κόμματος που ενοχοποιούν, υποτίθεται, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως υποστηρίζει ο εισαγγελέας.

Δημογραφική κατάρρευση, λόγω μετανάστευσης

Στο μεταξύ, η Βουλγαρία παραμένει η φτωχότερη μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πληθυσμός της υπέστη μεγάλη μείωση και ενώ επίσημα μειώθηκε από 10,5 εκατομμύρια στα 7 εκατ., κατά άλλους η μείωση έφτασε στα 6 εκατομμύρια. Κάθε Τρίτη συνεδριάζει στο Υπουργείο Εσωτερικών ειδική επιτροπή για την διαγραφή χωριών από τον χάρτη. Οι κάτοικοι αυτών των χωριών είναι λιγότεροι από δέκα, διότι άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό είτε στην Σόφια ή ακόμη και σε πόλεις μικρότερες. Η πορεία της πανδημίας στην Βουλγαρία ήταν παρόμοια με την Βόρεια Μακεδονία. Σταθερή και περιορισμένη μέχρι τον Ιούνιο, κάνει άλμα στη συνέχεια. Σ’ αυτό συνέβαλε η επιστροφή των άνεργων πλέον μεταναστών από χώρες με βαρύ φορτίο της νόσου, όπως Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, καθώς και το άνοιγμα των συνόρων σε όλους. Αποτέλεσμα είναι να έχουν ανέβει τα θύματα σε 283 και τα κρούσματα σε πάνω από 7.500. Στο μεταξύ, νέο στοιχείο στην κατάσταση αποτελούν οι κινητοποιήσεις των βουλγάρων μεταναστών της διασποράς στις χώρες που ζουν και δουλεύουν με αίτημα την άμεση παραίτηση του κλέφτη πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Η προσδοκία του Προέδρου της χώρας Ράντεφ είναι η Ευρώπη να παρέμβει, να απομακρύνει τον Μπορίσοφ και να οδηγηθεί όχι στο χάος και τη βία αλλά στις εκλογές.