ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Διπλωματικός πυρετός εν μέσω κατάρρευσης

Η Κίνα την περασμένη Πέμπτη επιτέθηκε λεκτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με αφορμή την έγκριση από το Κογκρέσο του Νόμου του Χονγκ Κονγκ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στις 20 Νοεμβρίου, ενώ το Χονγκ Κονγκ παραμένει σε έκρυθμη κατάσταση λόγω της μη ικανοποίησης των πέντε αιτημάτων των διαδηλωτών.

Κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους βίαιους εγκληματίες και η ουσία του είναι ότι επιδιώκει να βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στο χάος ή ακόμα και να το καταστρέψει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, στο Πεκίνο στις 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, τονίστηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ο νόμος προβλέπεται ότι θα επιβάλλει κυρώσεις σε εκείνους τους Κινέζους και Χονγκονέζους αξιωματούχους που διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει την ετήσια εξέταση του ειδικού ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ που παρέχεται από τις ΗΠΑ. Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί αυτό το ειδικό ευνοϊκό εμπορικό καθεστώς από το 1997, παρά την παράδοση της πόλης στην Κίνα από τους Βρετανούς. Επίσης, ένα άλλο νομοσχέδιο προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών στην αστυνομία του Χονγκ Κονγκ μη θανατηφόρων πολεμοφόδιων όπως τα σπρέι πιπεριού, οι σφαίρες από καουτσούκ, τα τέιζερ, πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού (ή «αύρες») και δακρυγόνα. Οι κινήσεις εναντίον της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα περιστατικά βίας και η χρήση κανονικών πυρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι απανωτοί πυροβολισμοί στις 11 Νοεμβρίου εναντίον ενός διαδηλωτή οδήγησαν στην κλιμάκωση των επεισοδίων και στη συνέχιση της κατάρρευσης και παράλυσης του Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται σε πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση.

Διώξεις για επανάσταση

Οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στα πανεπιστήμια και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές αρχικά στο Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Στα υπόλοιπα ανώτατα ιδρύματα οι ζημιές δεν ήταν τόσο σημαντικές. Ωστόσο, οδήγησαν στην πρόωρη ολοκλήρωση του εξαμήνου στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων και στη φυγή χιλιάδων καθηγητών και φοιτητών τόσο στην Ηπειρωτική Κίνα όσο και στις υπόλοιπες χώρες από τις οποίες προέρχονται. Η εμφάνιση του κινεζικού στρατού με σκούπες και φαράσια στις 16 Νοεμβρίου για τον καθαρισμό του Βαπτιστικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ προκάλεσε την έντονη αντίδραση πληθώρας πολιτών και αξιωματούχων που στηρίζουν τις διαδηλώσεις. Έγινε λόγος για ουσιαστική καταπάτηση της ειδικής συμφωνίας «μια χώρα, δύο συστήματα» του 1997.
Επιπλέον, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, γνωστό για τις στενές του σχέσεις με την Ηπειρωτική Κίνα, ήταν το μέρος που τελικά μάζεψε τους διαδηλωτές που εγκατέλειψαν τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της πόλης. Εκεί, οι περίπου 800 (τα νούμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα) εγκλωβισμένοι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία με σκοπό μετά από ώρες να βρεθεί ένας τρόπος για να διαφύγουν. Οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία ήταν ουσιαστικά άκαρπες καθώς η αστυνομία αποφάσισε να συλλάβει τους διαδηλωτές και να τους ασκήσει διώξεις για επανάσταση. Μόνο οι ανήλικοι κατάφεραν να βγουν εύκολα από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο, με τα προσωπικά τους στοιχεία να καταγράφονται όμως από την αστυνομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του εγκλωβισμού οι διαδηλωτές εξερεύνησαν μέχρι και τους υπονόμους για να μπορέσουν να βρουν κάποιον τρόπο διαφυγής. Αρκετοί κατάφεραν να ξεφύγουν μέσω κρεμάμενων σχοινιών, αλλά μέχρι και μετά από πέντε μέρες εγκλεισμού, που συμπληρώθηκαν στις 21 Νοεμβρίου, εξακολουθούσαν να υπάρχουν κάποια άτομα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Οι γονείς των εγκλωβισμένων και οι υπόλοιποι διαδηλωτές μέχρι και μέσω συγκρούσεων προσπάθησαν να συμβάλλουν στον απεγκλωβισμό.
Η αστυνομία αυτό το πενταήμερο συνέλαβε περίπου χίλια άτομα, σε μια πόλη που πριν από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων το καλοκαίρι θεωρούταν από τις πιο ασφαλής περιοχές του πλανήτη.

Γι Γουάνγκ