Χωρίς παρεκτροπές η μη εκτροπή του Αχελώου

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Χωρίς παρεκτροπές η μη εκτροπή του Αχελώου

proti15102017

Θα αποτραπεί, τελικά, η εκτροπή του Αχελώου; Μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος απάντησαν θετικά στο ερώτημα με την εξαγγελία ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Απευθυνόμενοι σε ένα ακροατήριο στο οποίο εκπροσωπούνται οι πιο αντιθετικές απόψεις υπέρ της εκτροπής (από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό μέχρι το ΚΚΕ και τις επηρεαζόμενες από τις απόψεις του οργανώσεις) ή κατά της εκτροπής (από το δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» και τους Οικολόγους μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ) απέκλεισαν ως επιλογή την εκτροπή του ποταμού στηριζόμενοι όχι μόνο στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και στις 6 απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ, την άρνηση χρηματοδότησης τέτοιου τύπου έργων από την ΕΕ, τις ενστάσεις των περιοχών (όπως η Αιτωλοακαρνανία) που πλήττονται καίρια από την ενδεχόμενη εκτροπή.

Η λύση που προκρίνεται, η οποία είχε ως τώρα ακυρωθεί με πρόσχημα την εκτροπή, είναι στηριγμένη σε δύο άξονες:

  • Μείωση των απωλειών και εξορθολογισμός των μεθόδων άρδευσης
  • Κάλυψη του υδατικού ελλείμματος με τοπικά περιμετρικά φράγματα, ώστε να μη χάνονται χειμερινές και χειμαρρικές ροές, συμπεριλαμβανομένης και της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, που οδεύει στην ολοκλήρωσή της.

Αν και το σχέδιο αυτό απέχει ακόμα από το στάδιο της εκτέλεσης, μπορεί να θεωρηθεί σημαντική νίκη για το κίνημα ακύρωσης της εκτροπής, το οποίο και οδήγησε στην αποτροπή ως τώρα του παράλογου αυτού σχεδίου. Μολαταύτα, υπάρχει δικαιολογημένη επιφύλαξη από εκπροσώπους αυτού του κινήματος. Γιατί εν τω μεταξύ έχουν σημειωθεί μερικότερες υποχωρήσεις (φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς) και δεν αποφασίζεται η φραγή της σήραγγας εκτροπής, που θα αποτελούσε ένα ακόμα εμπόδιο στα σχέδια εκτροπής σε ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή στο κυβερνητικό επίπεδο.