Χρήστος Καραγιαννίδης υπ. βουλευτής Δράμας

Από το «μνημόνιο ή τανκς» στον δρόμο  για την ισότητα και την δημοκρατία

Στα πέντε χρόνια της κρίσης πολλά πράγματα επαναπροσδιορίστηκαν, προς το χειρότερο, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα περιορίστηκαν σε βαθμό αμφισβήτησης του ίδιου του περιεχομένου της δημοκρατίας. Με την απειλή της χρεοκοπίας ή απλά του υποτιθέμενου «μεγαλύτερο κακού» οι κυβερνώντες θεμελίωσαν εκ νέου ένα αυταρχικό πλαίσιο στη βάση του κράτους έκτακτης ανάγκης.
Η επικοινωνιακή προπαγάνδα των ΜΜΕ που εξέφραζε την κυβερνητική γραμμή έφτασε να θεώρει πως η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και η κρατική βία είναι μια καθημερινή και θεμιτή πολιτική τακτική και πως όσοι και όσες διαφωνούν επιβουλεύονται τα συμφέροντα της χώρας. Η απαξίωση του δικαιώματος της απεργίας, οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, η αμφισβήτηση της λαϊκής βούλησης, οι «νουθεσίες» των φιλοκυβερνητικών δημοσιογράφων, η επιλεκτική ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά μέσα αντανακλούν την οπισθοχώρηση σε θέματα δικαιωμάτων που καταγράφηκε μέσα στην τελευταία πενταετία.
Αν αυτό συνδυαστεί με την συστηματική απαξίωση της πολιτικής ως μέσο συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης της ζωής μας τότε καταλαβαίνουμε πως ο αγώνας για δημοκρατία κι ελευθερία είναι αναγκαίος όσο ποτέ. Η προσπάθεια μας να εμπλέξουμε όλο και περισσότερους και περισσότερες στην συνάρθρωση ενός πολιτικού λόγου και στην διεκδίκηση αυτονόητων δικαιωμάτων είναι δύσκολη αλλά αναγκαία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και για τη οικοδόμηση μιας κοινωνίας ανοιχτής και αλληλέγγυας.