Με τροπολογία των βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγενά - Παπαδόπουλου υπερψηφίστηκε η δημιουργία του ΜουσείουΜε τροπολογία - προσθήκη στο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Πνευματικά Δικαιώματα, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος, υπερψηφίστηκε στη Βουλή η Ίδρυση Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ. Σύμφωνα με την τροπολογία, «συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ” (Ε.Μ.Α.Κ. Κιλελέρ), το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η διοίκηση και διαχείριση του Ε.Μ.Α.Κ. Κιλελέρ ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στον κατά τόπον αρμόδιο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού (ΟΤΑ Α’), στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ των ως άνω φορέων.» Όπως δήλωσε η βουλευτής Α. Βαγενά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου: «Ξέρω ότι τίποτα δεν τελείωσε… Πραγματικά, τώρα αρχίζει ο αγώνας και η προσπάθεια για την πραγματοποίηση αυτού του σπουδαίου οράματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι χάρη στις προσπάθειες όλων μας –της Κυβέρνησης, του Δήμου Κιλελέρ και της Περιφέρειας– θα καταφέρουμε να το κάνουμε πραγματικότητα.» Το όραμα συγκινητικό και ελπιδοφόρο, η υλοποίηση δύσκολη, η καλή πίστη και η σκληρή προσπάθεια απαραίτητη.
Είναι μάλλον γεγονός πως το αγροτικό κίνημα του Κιλελέρ είναι ευρέως... άγνωστο ιδιαίτερα στους νέους. Όπως επισημαίνεται στο αιτιολογικό της κατατεθείσας τροπολογίας: «Τα γεγονότα του Κιλελέρ (6-19 Μαρτίου του 1910) αποτελούν ορόσημο για το παν-ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο αγροτικό κίνημα. Η ιστορία του Κιλελέρ, ως μια από τις γενέθλιες στιγμές της αγροτικής κινηματικής αυτεπίγνωσης, τείνει να παραγκωνιστεί, αν μη και να λησμονηθεί, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η ιστορία του νεώτερου αγροτικού κινήματος ξεκινά από την περίοδο της απο-αποικιοποίησης των χωρών της αμερικανικής και αφρικανικής ηπείρου. Είναι, περαιτέρω, ιδιαίτερα σοβαρό ότι και στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαίδευσης τα γεγονότα της εξέγερσης των κολίγων του 1910 είναι ελάχιστα γνωστά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών: η νεολαία, και πρωτίστως οι νέοι που προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλίας, να αγνοούν εξ ολοκλήρου την τόσο σημαντική αυτή σελίδα αγώνων, θυσιών και συγκρούσεων, η οποία συν-καθόρισε την ίδια την εξέλιξη του ελληνικού κράτους και άσκησε πελώρια επιρροή στη διαμόρφωση της νέο-ελληνικής ιστορίας.»
Πόσο, όμως, θα βοηθούσε σε αυτό το έλλειμμα η δημιουργία ενός μουσείου; Όπως εξηγούν οι δύο βουλευτές: «Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός μουσειακού χώρου διάδρασης (διαδραστικού μουσείου, interactive museum), ο οποίος αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνικές θα κατορθώσει να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό κύτταρο προαγωγής της ιστορικής μνήμης, παραμένοντας ανοιχτός στην τοπική κοινωνία και τα περιφερειακά (αλλά όχι μόνον τούτα) εκπαιδευτικά ιδρύματα είτε πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας είτε και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Άλλο ένα μουσείο;Ένας χώρος, ο οποίος υποστηρίζοντας την έρευνα και την καινοτομία, δημιουργώντας συνέργειες και επαφές με αντίστοιχα ιδρύματα της ευρωπαϊκής ηπείρου που έχουν αφιερωθεί στην ιστορία του αγροτικού κινήματος και αναζωογονώντας την τοπική οικονομία με άμεσες κι έμμεσες ροές, θα λειτουργήσει αυτοτελώς ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης.»
Πιο συγκεκριμένα, η Α. Βαγενά εξηγεί στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας ότι οραματίζεται το μουσείο «ως ένα χώρο όπου θα διδάσκεται η ιστορία του αγροτικού ελληνικού κινήματος», από όπου θα «περάσουν όλα τα σχολεία της χώρας για να μάθουν πώς οι αγρότες απέκτησαν δικαίωμα πάνω στη γη τους.» Σημαντική, όμως, είναι και η ερευνητική διάσταση του μουσείου, η οποία θα μπορέσει να το βοηθήσει να σταθεί και οικονομικά, όπως εξηγεί η βουλευτής Λάρισας: «Όντας ερευνητικό κέντρο μπορεί να επιδοτείται, να γίνονται έρευνες πάνω στις σύγχρονες καλλιέργειες. Να έχουν ένα χώρο οι νέοι αγρότες για να μπορούν να ενημερώνονται.» Διότι, καταλήγει «η ιστορία είναι το εφαλτήριο από το παρελθόν για να κοιτάμε το μέλλον και το παρόν.»
Η συνεργασία θα φέρει αποτελέσματαΩς προς το σημείο όπου θα γίνει το Μουσείο, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, σημειώνει, στην εφημερίδα «Ελευθερία», ότι θα γίνει στο σημείο που βρίσκεται το Μνημείο του Αγρότη. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο Κιλελέρ παραχώρησε το οικόπεδο για την κατασκευή του Μουσείου ενώ έθεσε ως προϋπόθεση να γίνει εθνικό μουσείο. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνει η Α. Βαγενά θα έχει και άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης. «Ένα από τα προγράμματα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το Leader του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατασκευή του κτιρίου.» Ως προς την υπάρχουσα μελέτη για το Μουσείο του Αγρότη, τονίζει: «Δυστυχώς όπως και πολλές άλλες μελέτες είναι στα συρτάρια. Είναι μια μελέτη που θα επικαιροποιηθεί».
«Πρόκειται για μια ενέργεια που ξεκίνησε σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά και με την τοπική κοινότητα Κιλελέρ. Όλοι μαζί θα το πραγματοποιήσουμε» συμπληρώνει ο δήμαρχος Κιλελέρ.
«Γιατί ένα τέτοιο μουσείο ζωντανό, δια-δραστικό και σύγχρονο θα φέρει θέσεις εργασίας, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, θα γίνει πόλος έλξης με συνεχείς επισκέψεις σχολείων και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώ θα είναι η μεγαλύτερη τιμή για τους αγώνες των αγροτών διαχρονικά» τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Να σημειωθεί ότι κατά την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή, όπως επισήμανε δηκτικά σε δήλωσή της η Α. Βαγενά σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση την καταψήφισε, «η ΝΔ χωρίς αιτιολογία, το ΚΚΕ δήλωσε “παρών” γιατί είναι σίγουρο ότι η ιστορία του αγροτικού κινήματος, όπως θα παρουσιάζεται μέσα απ’ το Μουσείο, θα είναι απ’ τη ματιά της “αστικής τάξης”, ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε με την αιτιολογία ότι η οπτική παρουσίασης της ιστορίας του αγροτικού κινήματος θα είναι απ’ την πλευρά… των κομμουνιστών! Η ΔΗΣΥ-ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας ότι η πρότασή μας για την ίδρυση του Μουσείου είναι “λαϊκισμός”, το δε Ποτάμι δήλωσε “παρών” χωρίς να δικαιολογήσει την ψήφο του. Έτσι, η τροπολογία υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.»
Ζ.Γ.