taytotita-fylou

«Ιστορική στιγμή» χαρακτηρίστηκε από τους κοινωνικούς φορείς της τρανς κοινότητας την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, (κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, η ΧΑ και επιφυλάχθηκε η ΝΔ), και αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια της βουλής αύριο, Δευτέρα και να ψηφιστεί την Τρίτη.

Αποψυχιατρικοποίηση

Με τη νομοθέτηση της ταυτότητας φύλου θα είναι πια δυνατόν τα άτομα να διορθώνουν το όνομα και το φύλο στα νομικά έγγραφα βάσει του βιώματός τους, χωρίς την προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης μετάβασης φύλου και ψυχιατρικής γνωμάτευσης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού για όλα τα άτομα δεν αποτελεί μια αστική ή αριστερή ευαισθησία, όπως δέχθηκε κριτική το νομοσχέδιο από διαφορετικές πλευρές της αντιπολίτευσης. Είναι ένα βήμα προκειμένου να σταματήσουν τα πλείστα φαινόμενα κακοποίησης και διάκρισης σε βάρος τρανς ατόμων, επειδή τα στοιχεία της ταυτότητάς τους δεν συνάδουν με την εικόνα του φύλου που επιλέγουν, και παρεμποδίζονται λόγω αυτού να προβούν σε διάφορες καθημερινές ενέργειες ως ο εαυτός τους (π.χ να πιάσουν δουλειά, να πάνε σχολείο, να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, να σηκώσουν λεφτά από τραπεζικό λογαριασμό κτλ). Το τελευταίο τραγικό παράδειγμα ήταν όταν ακριβώς προσκλήθηκαν να μιλήσουν στη Βουλή, αλλά δεν μπορούσαν να περάσουν τον έλεγχο με την ταυτότητά τους όπως όλοι, χωρίς την παρουσία κάποιου βουλευτή που να διαβεβαιώνει ποιοι είναι, λόγω της διαφοροποίησης στοιχείων και εικόνας. «Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να εκπαιδεύει την ήδη συντηρητική κοινωνία και τις επόμενες γενιές, να απο-ψυχιατρικοποιήσει την τρανς κατάσταση, ώστε να καταλάβουμε όλοι ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα ο αυτοπροσδιορισμός του κάθε ανθρώπου, όμοια με το τι κόμμα τον εκφράζει, ποια πίστη έχει, ποια ομάδα υποστηρίζει κτλ.», εξηγεί στην «Εποχή» ο Βαγγέλης Σκούφας, από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δικαίωμα από τα 15

Παρά τη θερμή υποδοχή από την πλειονότητα των κοινωνικών φορέων, το νομοσχέδιο έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης. «Κάθε μέρα φοβόμαστε μην βρούμε τα παιδιά μας κρεμασμένα λόγω του μπούλινγκ που δέχονται στο σχολείο. Δεν γίνεται να περιμένουν μέχρι τα 17 τους για να τους αναγνωριστεί το ποια είναι», τόνισε στην Επιτροπή της Βουλής ο Α. Παγώνης από το σύλλογο «Περήφανοι Γονείς», ζητώντας να κατέβει το ηλικιακό όριο για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου.
Το επιχείρημα αυτό, που υποστηρίχθηκε και από τη ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, λήφθηκε υπόψιν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Στ. Κοντονή να δηλώνει πώς θα υπάρξει τροποποίηση του σχετικού άρθρου, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα από τα 15 χρόνια, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών, αλλά και σχετική ιατρική γνωμάτευση από το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, καθώς τυπικά «η γνώμη των ανηλίκων νομικά δεν θεωρείται ισχυρή».

Αγκάθια που παραμένουν

Άλλα σημεία του νομοσχεδίου που παραμένουν προς βελτίωση είναι ο όρος της αγαμίας για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου, θέτοντας τους έγγαμους τρανς μπροστά στο δίλημμα του χωρισμού ή της απόλαυσης του δικαιώματός τους. Πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα αποτελεί η μη διόρθωση της ταυτότητας φύλου και στα έγγραφα του παιδιού ενός τρανς γονέα. Το αποτέλεσμα, όπως επισημάνθηκε από τη Β. Βενέτη από το σύλλογο Ουράνιο Τόξο, ούσα γονέας 6χρονου παιδιού, θα είναι είτε να μην αναγνωρίζεται η σχέση μεταξύ τους ή να αίρεται η μυστικότητα της διόρθωσης ταυτότητας φύλου, καθιστώντας άκυρο το όλο νόημα του νομοσχεδίου. «Οι τρανς γονείς δεν θα μπορούν να παίρνουν τους βαθμούς από το σχολείο του παιδιού τους, δεν θα μπορούν να υπογράψουν για το οτιδήποτε θα χρειαστεί, δεν θα φαίνεται εν γένει ότι είναι γονείς του», εξηγεί ο Β. Σκούφας, τονίζοντας πως ελπίζει πως μέχρι τη Δευτέρα θα ληφθεί υπόψιν αυτό το σημαντικό πεδίο του νομοσχεδίου.
Άλλα κενά που έχουν τεθεί από τους φορείς σχετίζονται με την έλλειψη πρόβλεψης διόρθωσης των εγγράφων των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και των ίντερσεξ παιδιών, που πολλές φορές δεν ταυτοποιούνται στο δίπολο άνδρας-γυναίκα, ζητώντας να υπάρξει πρόβλεψη για κενό φύλο ή τρίτη επιλογή. Ο Στ. Κοντονής επιφυλάχθηκε για το τελευταίο ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου από κοινού με το υπουργείο Υγείας.
Την προσοχή εφιστούν επίσης οι φορείς και στη διαδικασία διόρθωσης της ταυτότητας φύλου, καθώς θα γίνεται ενώπιον δικαστή, και όχι στο ληξιαρχείο όπως θα επιθυμούσαν ιδανικά. Ενώ με αυτόν τον τρόπο παραμένει και μία κοστοβόρα διαδικασία, φθάνοντας μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

Ναι μεν, αλλά

6ï ÔÇÅSSALONIKI PRIDE  ÖÙÔÏÃÑÁÖÏÓ :  ×ÇÑÁÓ Á×ÉËËÅÁÓ

Όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, πλην σαφώς της Χ.Α που για ακόμη μια φορά εξαπέλυσε λόγο μίσους, τάχθηκαν υπέρ της προστασίας της τρανς κοινότητας, αλλά αρκετά από αυτά βρήκαν πλείστες αφορμές και δικαιολογίες για να μην ψηφίσουν υπέρ αυτής. Ακόμα και η ΔΗΣΥ, που στο τέλος υπερψήφισε το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή, έθεσε ως όρο τη θετική ψήφο των ΑΝΕΛ. «Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι καλός ή κακός ένας νόμος, αρκεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αυτός είναι πολιτικός κυνισμός και αμοραλισμός», άσκησε κριτική στη στάση αυτή η εισηγήτρια του νομοσχεδίου και βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Καββαδία.
Η Ένωση Κεντρώων έθεσε το ερώτημα στους φορείς της τρανς κοινότητας μήπως τελικά αυτό το νομοσχέδιο τους γυρίσει μπούμερανγκ και δεν τους προστατεύει. Παρά βέβαια την αρνητική απάντηση, δεν «πείστηκε» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ομοίως κατέληξε και η τρανσοφοβική τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκη, αν και το κόμμα του ψήφισε τελικά θετικά.
Διαφοροποίηση απόψεων σημειώθηκε και στη ΝΔ. Ο μεν Δ. Κυριαζίδης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το προκλητικό και επικίνδυνο, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίζει ότι μπορεί να διορθώσει κάποιος το φύλο του χάριν αστεϊσμού ή εξαπάτησης για να γλιτώσει από νομικές υποχρεώσεις (σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού τα πρόσωπα θα έχουν τον ίδιο ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ποινικό μητρώο κτλ). Ο δε εισηγητής του κόμματος Κ. Καραγκούνης από τη μία δήλωσε ότι η ΝΔ είναι αρχικά θετική προς το νομοσχέδιο, από την άλλη ζήτησε την ουσιαστική κρίση του δικαστή και να μην αρκείται στη βούληση του κάθε ατόμου, αίροντας την όλη ουσία του νομοσχεδίου που είναι η αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού.
Στο ίδιο ολίσθημα περιέπεσε και ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, αναφέροντας πως το φύλο του ατόμου προσδιορίζεται αντικειμενικά και επιστημονικά, πως η διαφοροποίηση που βιώνουν οι τρανς είναι αποτέλεσμα της σήψης του καπιταλισμού και της αστικής δημοκρατίας και ότι το δικαίωμα στη διαμόρφωση ταυτότητας φύλου υποσκάπτει τη διαμόρφωση ταξικής ταυτότητας, εξοβελίζοντάς τους και από τη συμμετοχή τους στο κομμουνιστικό κίνημα. Η κριτική που δέχθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ουσιοκρατική αντίληψη του φύλου και την ανελευθερία του ατόμου που περιέγραψε, ήταν ιδιαίτερα έντονη, με την Α. Σταμπουλή να υπενθυμίζει στο βουλευτή ότι τα ίδια έλεγε το ΚΚΕ το ’70 και για τα δικαιώματα των γυναικών δυστυχώς. Να αναφερθεί, βέβαια, ότι υπήρξε τοποθέτηση ακόμα και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ, της Γ. Γεννιά και Ν. Κασιμάτη, πως θα καταψηφίσουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους (;!) το νομοσχέδιο.

Δεν χωράνε υποκριτικές στάσεις

«Ακούσαμε δυστυχώς από βουλευτές ιδιαίτερα κακοποιητικό λόγο εναντίον μας, μέχρι και για εξαπάτηση μας κατηγόρησαν. Το νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει χρόνια προβλήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας ομάδας ανθρώπων που υπέφερε δεκαετίες φρικτών διακρίσεων. Για αυτό το λόγο δεν χωρούν για οποιοδήποτε λόγω πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας. Στη συνείδηση κάθε δημοκρατικού ανθρώπου, η στήριξη στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί παρά να μεταφράζεται με θετική ψήφιση τουλάχιστον επί της αρχής και με επισήμανση των αναγκαίων διορθώσεων. Οποιαδήποτε άλλη δήλωση για υποστήριξη, που δεν μετασχηματίζεται σε θετική ψήφιση, συνιστά εμπαιγμό», ξεκαθάρισε για την υποκριτική στάση πολλών η Μαρίνα Γαλανού από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η εκκλησία διαφωνεί. Και;

Στην αναμενόμενη τρανσοφοβική ρητορική επιδόθηκε η εκκλησία, τόσο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, όσο και με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Μιλώντας για ανεξέλεγκτο δικαιωματισμό, παραλογισμό, ψυχικές διαταραχές που θα εκφυλίσουν την κοινωνία  και για ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει τον άνθρωπο κ.ο.κ., ζητά την απόσυρσή του. Για την εκκλησία η ταυτότητα του ανθρώπου ορίζεται βιολογικά. Δηλαδή είμαστε τα γεννητικά μας όργανα. Ο εγκέφαλος, το κοινωνικό περιβάλλον, η παιδεία κτλ απ’ ό,τι φαίνεται, δεν διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας.
Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τι πιστεύει μια κοινότητα που πολλάκις, με πρόταγμα πάντα την χριστιανική «αγάπη», καταφέρεται εναντίον πλήθος ανθρώπων, χτίζει ανελεύθερα στερεότυπα και διχάζει την κοινωνία. Είναι κατά πόσο η πολιτεία, αυτή που όντως θέτει τους κανόνες για το κοινωνικό σύνολο, θα επιλέξει να ακούσει αυτόν το ρατσιστικό λόγο (αλήθεια δεν υπάρχει και ένας σχετικός νόμος, εφαρμόζεται κατ’ επιλογή;) ή θα προχωρήσει στο δημοκρατικό χρέος της να αναγνωρίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για όλους τους πολίτες της.

Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet