Η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου πριν από την τρίτη αξιολόγηση επέλεξε μια γραμμή, με την οποία υποστήριξε ότι στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου «υπερισχύουν τα θετικά των αρνητικών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στις δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες.
Οπως διευκρίνισε, ήδη από τη μεταβατική εποχή που διανύουμε, «έχει αρχίσει η εξισορρόπηση μεταξύ του τι κάνουμε γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, και του τι κάνουμε γιατί το απαιτούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας». Δίνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα αρνητικών και θετικών, ο υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη περί απαρτίας στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργιακή κινητοποίηση. «Είναι κάτι που εμείς δεν θα επιλέγαμε», είπε, και συμπλήρωσε ότι «αυτό το χάσαμε» στη διαπραγμάτευση. Στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο, δεν είναι το μόνο βαρύ στοιχείο ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας. Προβλέπεται επίσης η επέκταση των ηλεκτρικών πλειστηριασμών και για χρέη του δημοσίου, η περικοπή των επιδομάτων σε έναν ορισμένο αριθμό τρίτεκνων και πολύτεκνων, όπως και η διευκόλυνση στην αδειοδότηση των καζίνο.
Στα θετικά ο υπουργός Οικονομικών περιέλαβε το γεγονός ότι με τέτοιου τύπου νομοσχέδια λύνονται «προβλήματα που χρονίζουν και λιμνάζουν» επί πολλές δεκαετίες, όπως το κτηματολόγιο, ή ακόμα γίνονται βήματα οικοδόμησης μιας κοινωνικής πολιτικής, που δεν μπόρεσε ποτέ στη χώρα μας να αποκτήσει σύγχρονα και δίκαια χαρακτηριστικά.
Ενθαρρυμένη η κυβέρνηση από το παράδειγμα της τακτικής που ακολούθησαν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Κύπρος στα βήματά τους μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής, μοιάζει να σκιαγραφεί μ’ αυτό τον τρόπο τα μέσα με τα οποία θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζει μέρος του δικού της προγράμματος μετά τον Αύγουστο του 2018, σε μια περίοδο που, αφενός, αμφισβητείται και η αποτελεσματικότητα της αυστηρής λιτότητας, αφετέρου δεν αντιμετωπίζονται οι «παραβάτες» της με τη σκληρότητα που συνήθιζαν οι κάθε είδους θεσμοί. Το γενικό κλίμα, όπως έδειξε και η σύνοδος των κρατών του Νότου στη Ρώμη, είναι σχετικά ενθαρρυντικό.
•