Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα πάει η ελληνική κυβέρνηση στο αυριανό κρίσιμο Γιούρογκρουπ, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τις μεταρρυθμίσεις που εξειδικεύουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μέρα με τη μέρα η συμφωνία κρίνεται και για αυτό το λόγο προχωρά κανονικά το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Η περίφημη «δημιουργική ασάφεια» που υπάρχει άλλωστε, στο κείμενο της συμφωνίας επιτρέπει στις δύο πλευρές να διαβάζουν με το δικό τους τρόπο το κείμενο της συμφωνίας. Για αυτό το λόγο, και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις τρεις βδομάδας από την σύναψη της συμφωνίας, οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο χρηματοδοτικό επίπεδο, όμως στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι όσοι μιλούσαν για καταστροφή της χώρας και προέβλεπαν «πιστωτικό γεγονός», διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το Μαξίμου σημειώνει ότι η δόση προς το ΔΝΤ (310 εκ. ευρώ) πληρώθηκε κανονικά, ενώ με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η  έκδοση των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ ευρώ. Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να εκληφθεί ως καμπανάκι των δανειστών προς την Ελλάδα, όμως η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό  σύστημα καθώς οι τράπεζές  είναι ασφαλείς και επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες., κάτι που δήλωσε και ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή. Παρόλα αυτά μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ότι «η ΕΚΤ κρατάει το σκοινί που είναι τυλιγμένο γύρω από το λαιμό μας».

Δύσκολη η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

Στην αυριανή σύνοδο του Γιούρογκρουπ η ελληνική πλευρά προσέρχεται με εφτά προτάσεις, που περιέχονται στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στην επιστολή σημειώνεται ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ώστε οι εφτά μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τον Απρίλιο. Στις προτάσεις Βαρουφάκη περιλαμβάνονται: α) Η ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με σκοπό την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων. β) Η κατάρτιση  Προϋπολογισμού και  Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους. γ) Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής δ) Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως αυτές έχουν ήδη παρουσιαστεί από την αρμόδια Υπουργό, Νάντια Βαλαβάνη, ε) Αύξηση δημόσιων εσόδων από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, ζ) Πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του δημοσίου και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και στ) Διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στην ελληνική Βουλή.
Στο αυριανό Γιούρογκρουπ, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι η καθημερινή μάχη και οι υψηλοί τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιούνται, με σεβασμό στη συμφωνία αλλά και στη λαϊκή εντολή, και για αυτό ήδη τα επόμενα νομοσχέδια παίρνουν το δρόμο προς τη Βουλή με πρώτο αυτό της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ που κατατίθεται αύριο, Δευτέρα. Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, επιστροφή των απολυμένων της 11ης Ιουνίου του 2013, ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ και οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ.

Ο πόλεμος και οι εναλλακτικές λύσεις

Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν σε υψηλό επίπεδο οι συζητήσεις με τους θεσμούς σχετικά με την πιθανή επόμενη συμφωνία, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ης Φλεβάρη. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μάλιστα, η επόμενη συμφωνία να έχει τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Η αυριανή ασυμφωνία, όμως, πιθανόν να θεωρείται ως σκηνή από τα προσεχώς, καθώς, όσο περνάει ο καιρός, σκληραίνει η στάση και των δύο πλευρών.  Η αναφορά, άλλωστε, του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ενδεικτική του κλίματος: «Είμαστε σε πόλεμο. Κοινωνικό, ταξικό. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους μας. Δεν θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι, για να συνεχίσουμε τις προηγούμενες πολιτικές». Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναζητεί ήδη εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης από τρίτες χώρες, γεγονός που αφενός θα τη διευκολύνει ως προς την εφαρμογή του πρόγραμματός της, αφετέρου θα της επιτρέπει να τελειώσει με τα σενάρια περί Grexit, που διακινούνται τόσο από το εξωτερικό ό��ο και από το εσωτερικό.

Αδάμος Ζαχαριάδης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet