Ενα καραβάνι 7.000 μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, την Ονδούρα κυρίως, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, κινείται προς τις ΗΠΑ. Διεθνείς παρατηρητές κάνουν λόγο για «ποτάμια ανθρώπων, μια λαοθάλασσα». Το καραβάνι ακολουθούν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 1.500 παιδιά.
Οι μετανάστες ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου για την πορεία 3.000 χιλιομέτρων προς τις ΗΠΑ. Εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν τα αγόρια από μία στρατολόγηση ή έναν θάνατο από τις συμμορίες και τα κορίτσια από μια απαγωγή ή έναν βιασμό από τις ένοπλες δυνάμεις. Η Ονδούρα, άλλωστε, θεωρείται μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, με τον ετήσιο δείκτη ανθρωποκτονιών να ανέρχεται στις 43 ανά 100.000 κατοίκους. Ένας ακόμα κίνδυνος είναι η ακραία φτώχεια, αφού στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, περίπου 6 στους 10 κατοίκους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για αυτούς τους λόγους περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι περνούν παράτυπα κάθε χρόνο τα νότια σύνορα του Μεξικού, με στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ.
Απειλεί με το στρατό ο ΤραμπΟι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτή τη λαοθάλασσα ως απειλή, με τον πρόεδρο Ντ. Τραμπ να δηλώνει «κάθε φορά που βλέπετε ένα καραβάνι ή ανθρώπους που έρχονται ή προσπαθούν να έρθουν παράνομα στη χώρα μας, να σκέφτεστε και να κατηγορείτε τους Δημοκρατικούς που δεν μας έδωσαν τις ψήφους για να αλλάξουμε τους άθλιους νόμους μας για τη μετανάστευση». Μάλιστα, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι θα τους σταματήσει ακόμα και με τον στρατό, απειλώντας ταυτόχρονα για παύση της βοήθειας που χορηγείται από τις ΗΠΑ στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει «οριστικές αποφάσεις» για τον τρόπο αντίδρασής της, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο εφαρμογής προληπτικών μέτρων εισόδου των μεταναστών στις ΗΠΑ, εμποδίζοντας έτσι –παράνομα- τους μετανάστες την πρόσβαση στο μηχανισμό κατάθεσης αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου. Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενό απέλασής τους στο Μεξικό, άσχετα από τη χώρα προέλευσής τους, μέτρο που είχε περιληφθεί στο προεδρικό διάταγμα για τη συνοριακή ασφάλεια και παραμένει ανεφάρμοστο, καθώς προϋποτίθεται η σύμφωνη γνώμη του Μεξικού στην αποδοχή ξένων πολιτών στο έδαφός του. Στην Ονδούρα οργανώθηκαν πορείες αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, κατηγορώντας των Τραμπ για άσκηση πολιτικής «διακρίσεων» σε βάρος των πολιτών της Ονδούρας.
Προεκλογικό όπλοΟι ΗΠΑ είδαν το καραβάνι μετανάστευσης ως ευκαιρία σκληρής αντιπολίτευσης, συνδέοντας την υπόθεση με τις κάλπες της 6ης Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, υποστήριξε την περασμένη Τρίτη ότι το καραβάνι «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απάντησε λέγοντας «Ιδού η ιμπεριαλιστική παράνοια να κατηγορούν τον Μαδούρο και τη Βενεζουέλα για όλα αυτά που τους συμβαίνουν και αυτοί να είναι ικανοί για όλα. Τι απίστευτη δύναμη επιρροής έχω στην κεντρική Αμερική Μάικ Πενς! Αν δεν ήταν εξτρεμιστής αυτός που το έλεγε, ένας τρελός εξτρεμιστής, θα γελούσαμε με αυτό».
Υποδοχή αλληλεγγύης στο ΜεξικόΑπό την πλευρά τους, οι μεξικανικές αρχές δεν εμπόδισαν τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, ενώ στην πολιτεία Τσιάπας, οι κάτοικοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο καραβάνι, φωνάζοντας «Πηγαίνετε αδελφοί μας, συνεχίστε!» και προσφέροντάς τους τρόφιμα, ρούχα και κουβέρτες. «Το Μεξικό δεν είναι αναγκασμένο να κάνει τη βρομοδουλειά για τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Χόρχε Καστανέντα, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν δύο επιλογές για το Μεξικό: να τους απελάσει ή να τους επιτρέψει να συνεχίσουν. Κατά κανένα τρόπο η μεξικανική κυβέρνηση, η σημερινή ή η μελλοντική δεν μπορεί να απελάσεις 7.000, 8.000 ή 9.000 ανθρώπους».
Ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τις τελευταίες μέρες, 1.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στο Μεξικό, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) να εκτιμά ότι «στο καραβάνι ενδέχεται να μετέχουν και άνθρωποι που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο». Προχθές, ξεκίνησε από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και ένα δεύτερο καραβάνι αποτελούμενο από 2.000 άτομα. «Θα κερδίσουμε, ακόμη και αν διαλύθουμε, θα κερδίσουμε», δήλωσε μια 23χρονη Ονδουριανή, δείχνοντας ότι το ταξίδι αυτό είναι ζωής ή θανάτου.