Aπό τους New York Times και τη Le Monde, μέχρι το Spiegel και τη διεθνή οργάνωση Human Rights Watch, ρεπορτάζ και έρευνες δηλώνουν ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές επαναπροωθούν βίαια πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία». Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το ίδιο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών επιβεβαιώνει με τη σειρά της ότι «στην Ελλάδα οι επαναπροωηθήσεις είναι μία ντε φάκτο γενική πολιτική».
Η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που ελέγχει την τήρηση των ευρωπαϊκών νόμων, έβγαλε πόρισμα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα οδηγώντας σε παραίτηση τον επικεφαλής της FRONTEX. Αυτή την εβδομάδα, ακόμη και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Π. Ελευθεριάδης, έγραψε στην εφημερίδα Politico: «υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για άτομα που οδηγήθηκαν με τη βία στον Έβρο υπό πράξεις ακραίας και εξευτελιστικής βίας. Στα θαλάσσια σύνορα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι η ακτοφυλακή εγκαταλείπει οικογένειες και παιδιά σε σωσίβιες σχεδίες σαν αντίσκηνα, αφήνοντάς τα να επιπλέουν για ώρες προς τις τουρκικές ακτές, θέτοντας τη ζωή τους σε σοβαρό κίνδυνο. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες αναφορές, μερικές από τις οποίες υποστηρίζονται από βίντεο και φωτογραφικά στοιχεία»
Αυτά τα περιστατικά ακούστηκαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσα στις Βρυξέλλες, με θέμα όχι τις επαναπροωθήσεις, αλλά τις άδικες καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης άτυχων προσφύγων, που έτυχε να βρίσκονται στο πηδάλιο της βάρκας, όταν αυτή εντοπίστηκε από την ελληνική ακτοφυλακή. Οι πραγματικοί διακινητές, κυρίως Τούρκοι, εγκαταλείπουν τα πλοιάρια καταμεσής του πελάγους, αφού πρώτα δώσουν –συχνά υπό την απειλή όπλου– το πηδάλιο σε κάποιον μετανάστη και επιστρέφουν στην Τουρκία.
Το πρόσωπο–σύμβολο της διεθνούς εκστρατείας που έχω ξεκινήσει, ο Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, πρόσφυγας τραυματισμένος από σφαίρα στο πόδι, διέσωσε 31 άτομα από τη θάλασσα και καταδικάστηκε σαν διακινητής σε 142 χρόνια φυλακή! Περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι συνολικά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Και ο Μοχαμάντ δεν είναι ο μόνος. Αυτοί οι πρόσφυγες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Το 2019, φυλακίστηκαν στην Ελλάδα 1.905 άτομα με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου. Η μέση διάρκεια των δικών είναι περίπου 28 λεπτά. Και η μέση ποινή 44 χρόνια φυλακή.
Οι ποινές υπολογίζονται «με το κεφάλι», δηλαδή με το πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στη βάρκα. Η δίκη του Ακίφ και ο Αμίρ, δύο αφγανών προσφύγων που έχουν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλακή ο καθένας, κράτησε δύο λεπτά. Ο Αμίρ ήταν στη βάρκα μαζί με τη μικρή κόρη του και την έγκυο γυναίκα του. Παίρνουμε καμιά φορά την οικογένεια στη δουλειά, αλλά όχι μέσα στη νύχτα, σε μια ετοιμόρροπη βάρκα κόντρα στα κύματα. Μετά από 2 χρόνια φυλακή, χάιδεψε το παιδί του για πρώτη φορά στο δικαστήριο, όταν και ξεκίνησε η έφεση τους.
Η δίκη ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 18. Μετά για τις 7 Απριλίου, όταν ο εισαγγελέας είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους και πρότεινε να… αναβληθεί η δίκη για τον Δεκέμβριο του 2022 για να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία. Πρωτοδίκως καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια ο καθένας, χωρίς στοιχεία. Αλλά αυτή τη φορά κρίθηκαν απαραίτητα! Το αίτημα της υπεράσπισης για την αποφυλάκισή τους με περιοριστικούς όρους απορρίφθηκε. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Ελλάδα », σχολίασε ο Guardian.
Είτε από ανικανότητα, είτε σε μια προσπάθεια να στραφεί η δημόσια προσοχή μακριά από το θέμα της ακρίβειας, η ΝΔ «ανακάλυψε» αυτή την εκδήλωση ένα μήνα μετά, και έβαλε όλο τον προπαγανδιστικό στρατό της σε λειτουργία. Tα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, πήραν εργολαβία την κατασυκοφάντηση του διεθνώς βραβευμένου διασώστη, Ιάσονα Αποστολόπουλου, ο οποίος άσκησε κριτική στις βίαιες επαναπροωθήσεις. Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες είχε γίνει όταν ακόμη ο κ. Μητσοτάκης έτρωγε πρωινό με τον Ερντογάν. Αλλά παρουσιάστηκε σαν να είχε πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο ένα μήνα μετά, όταν το Ευρωκοινοβούλιο συζητούσε το θέμα της Τουρκίας.
Δεν προκαλεί εντύπωση έτσι η κατρακύλα της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη και από την έκθεση του Ινστιτούτου Reuters. Στην Ελλάδα έχει γεννηθεί ένα νέο είδος «δημοσιογράφων» , οι παπαγαλουθοκάμηλοι.