Ενώ η Ελλάδα διατελεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έως το τέλος του 2026 και ενώ διατείνεται πως προετοιμάζει τις προτεραιότητές της για την Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας που αναλαμβάνει, για δεύτερη φορά στην τρέχουσα θητεία της, τον Οκτώβριο, ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να συναντηθεί με τον Μπ. Νετανιάχου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή που έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και παρά τη δήθεν συνεχή επίκληση της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και την αδιάλειπτη παραβίαση του Ισραήλ των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να στείλει ένα μήνυμα συμπόρευσης με το  κράτος του Ισραήλ. Μονάχα η Ελλάδα, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Αιθιοπία, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αργεντινή, η Βολιβία και η Σλοβενία συναντήθηκαν με τον γενοκτόνο Νετανιάχου προσφέροντάς του νομιμοποίηση. Κατά τα άλλα, όταν ήρθε η ώρα του να ανέβει στο βήμα του ΟΗΕ, η αίθουσα άδειασε με 77 χώρες να αποχωρούν και τον Νετανιάχου να επιτίθεται στις αντιπροσωπείες λέγοντας «Αν υπάρχουν και άλλοι δειλοί, ας αποχωρήσουν τώρα».

Ο Α. Γεωργιάδης παρίστανε το μοντέλο για επίδειξη κατά τη διάρκεια εγκαινίων της «πρώτης κλινικής αντιγήρανσης και ευζωίας στην Ελλάδα», τον περασμένο Μάρτιο. Στην ανάσυρση αυτής της εικόνας διαφήμισης του υπουργού Υγείας σε ιδιωτική κλινική, μετά τον θάνατο του Γ. Μαζωνάκη, ο ίδιος βρήκε μονάχα να δηλώσει «δεν έχει καμία σχέση αυτή η κλινική με το ιατρείο του Κολωνακίου, μην κάψουμε μαζί με τα ξερά και τα χλωρά». Είναι ο ίδιος ο οποίος πούλαγε νανογιλέκα, όταν ήταν τηλεπωλητής στο Τηλεάστυ, και κάνοντας την αυτοκριτική του τώρα είπε πως ήταν λάθος γιατί θα του έκανε «πολιτική ζημιά». Είναι ο ίδιος ο οποίος απευθύνθηκε σε δημοσιογράφο λέγοντάς του «μήπως έχετε πάρει κανέναν μπάφο;», όταν τον ρώτησε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασία της ΝΔ με άλλα κόμματα, χωρίς τον Κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σπ. Κουλκουδίνας, δήλωσε πως «η ελληνική οικονομία προς το παρόν αντέχει», χρησιμοποιώντας ως «δείκτη» την κίνηση στους δρόμους και τη «γεμάτη λεωφόρο Συγγρού». Κατόπιν πρόσθεσε πως όταν κάποιος δεν αντέχει το κόστος της βενζίνης «χρησιμοποιεί μέσα μεταφοράς. Αν δεν το αντέχεις να δώσεις 10 ευρώ βενζίνη για να πας και να έρθεις στη δουλειά σου, τα χρησιμοποιείς». Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε την «προσωπική» δήλωση-άποψη του Π. Μαρινάκη για το επίδομα ανεργίας, το οποίο «δεν πρέπει να υπάρχει για πάνω από δύο μήνες».

Πρόκειται για μια αλυσίδα κυνικών και αμοραλιστικών τοποθετήσεων, η οποία διαπερνά τη ΝΔ και την κυβέρνησή της, δείχνοντας την ταυτότητά της. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια αλληλουχία πολιτικών επιλογών και ταυτίσεων. Δίνουν ορατότητα στους συμμάχους τους. Με αυτούς είναι.

Αόρατες

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, η 25χρονη Πηνελόπη δολοφονήθηκε στην Ηγουμενίτσα στον ποδηλατόδρομο και εγκαταλείφθηκε εκεί, να φανεί πως είναι ληστεία (20 Σεπτεμβρίου). «Θόλωσα», είπε ο καθ’ ομολογία δράστης. Στη Νίκαια συνελήφθη μετά από ώρες ομηρίας 49χρονος άνδρας, ο οποίος κρατούσε δια της βίας και με την απειλή όπλου τη σύζυγό του, μέσα στο σπίτι τους στη Νίκαια (24 Σεπτεμβρίου). Στην Ιεράπετρα, γυναίκα γρονθοκοπήθηκε από τον σύζυγό της στην είσοδο της πολυκατοικίας. Τη χτύπησε με τάβλα και την κυνήγησε στον δρόμο (23 Σεπτεμβρίου). Στην Πάτρα, σε ζαχαροπλαστείο, άγρια επίθεση 60χρονου σε βάρος της πρώην συζύγου του, με τον δράστη να αγνοείται (23 Σεπτεμβρίου).  Στην Καλαμάτα, 38χρονος έστησε καρτέρι στην πρώην σύντροφό του καθώς πήγαινε στη δουλειά της και την πυροβόλησε δύο φορές με καραμπίνα, χωρίς να την τραυματίσει (23 Σεπτεμβρίου). Στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2026 έχουν καταγραφεί 174 γυναικοκτονίες, Για το 2026, η Πηνελόπη ήταν το 15ο θύμα. Το 2025, καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών, σε σχέση με το σύνολο των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες (69,6%) των τελευταίων 16 ετών. Σε μία πενταετία έχουν αυξηθεί κατά 430% οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, με το 2025 να μετράμε 19.167 θύματα και τους δράστες να προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον τους στο 96% των περιπτώσεων (σύζυγος/ σύντροφος, τέως σύζυγος/σύντροφος, γονέας, τέκνο, αδελφός), ενώ υπάρχουν μόλις 20 ξενώνες φιλοξενίας για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας σε όλη την Ελλάδα. Η κυβέρνηση αρνείται τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, που θα δώσει ορατότητα στο φαινόμενο, θα καταγραφεί στατιστικά και επομένως θα επιβάλλει πολιτικές αντιμετώπισης.

Στοχευμένες πολιτικές

Τις ίδιες μέρες, αστυνομικοί επιχείρησαν να πάρουν τα δύο αδέλφια της 12χρονης από την υπόθεση Κολωνού, χωρίς διακριτικά, χωρίς να επιδείξουν κάποιο ένταλμα, ενώ βρίσκονταν στον δρόμο με τη μητέρα τους. Η παιδική προστασία στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη, όπως αποκάλυψε η υπόθεση της Κυψέλης, με οχταμηνίτες συμβασιούχους, χωρίς δομές, ούτε υπηρεσίες, με μόλις 545 μόνιμους κοινωνικούς λειτουργούς στη χώρα (ένας ανά 30.000 κατοίκους) και υποστελεχωμένη εισαγγελία ανηλίκων, χωρίς ενιαίο συντονιστικό φορέα, χωρίς εθνικά πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης/παραμέλησης παιδιών (ιδιωτικός φορέας παρεμβαίνει –αν– σε όποιο περιστατικό και αν ακούσουμε). Τα παιδιά είναι απροστάτευτα από το κράτος. Σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Οι υπηρεσίες υγείας δεν παρέχονται μόνο από το κράτος αλλά και από ιδιώτες, όπως καταγράφει σε μελέτη του το Ινστιτούτο ΕΝΑ. Η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας ξεπερνά αισθητά τα προ κρίσης επίπεδα, τόσο σε απόλυτους όσο και σχετικούς όρους. Συγκεκριμένα, η μέση ιδιωτική δαπάνη υγείας έχει εκτοξευθεί στα 759 ευρώ το 2024 (40,3% του συνόλου), ενώ αποτυπώνεται σταστικά η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (από το 8,1% το 2029 στο 11,5% το 2025 το ποσοστό του πληθυσμού που αδυνατεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις). Το συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου HealthWorld Conference (21 Σεπτεμβρίου) έστειλε σαφές μήνυμα: η υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση. Το αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Για να μείνουμε στην επικαιρότητα, τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς ολοένα και μειώνονται. Το 2025, εκτελέστηκαν 9.280 δρομολόγια του μετρό λιγότερα από τα προγραματισμένα, ενώ η Ελλάδα διαθέτει τον πιο γερασμένο στόλο οχημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, και την ίδια ώρα δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε άλλα νέα, οδηγός βυτιοφόρου συνελήφθη να αδειάζει βιομηχανικά απόβλητα μπισκοτοβιομηχανίας σε φρεάτιο στον Κηφισό. Η εικόνα αυτή ανέδειξε τη συστηματική ρύπανση του Κηφισού, μετατρέποντάς τον σε έναν ατέλειωτο οχετό. Ακτοπλοϊκή εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή δρομολογίων νωρίτερα φέτος τον χειμώνα, γιατί αυξήθηκε το πετρέλαιο, επιβάλλοντας περαιτέρω απομόνωση των νησιών.

Έχει διαλέξει πλευρά

Η κυβέρνηση έχει διαλέξει πλευρά. Το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί», που επίδοξος πρωθυπουργός μετέτρεψε σε «ή εμείς ή κανείς», για τη ΝΔ σημαίνει «ή με αυτούς ή με εμάς». Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Έχει διαλέξει πλευρά, και το κάνει κάθε μέρα που περνά. Και μετά σπέρνει διλήμματα κινδυνολογίας: «Υπενθυμίζω ότι όποια πρόοδο έχουμε πετύχει μπορεί να είναι εύθραυστη. Αν, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση αποφάσιζε ξανά να δαπανά πέρα από τις δυνατότητες της χώρας (σ.σ. δηλαδή διάλεγε «εμάς» και επομένως ήταν απερίσκεπτη), δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αντιδράσουν οι αγορές ομολόγων (σ.σ. οι «αυτοί» της τρέχουσας κυβέρνησης) εναντίον μας. Νομίζω είναι υποχρέωσή μου να υπενθυμίζω στον κόσμο (σ.σ. «εμάς» χρειάζεται για να στηρίξει «αυτούς») ότι έχουμε περάσει μια πολύ δύσκολη διαδρομή, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πρέπει να προστατεύσουμε (σ.σ. «εμάς» εννοεί πάλι) όσα έχουμε πετύχει (σ.σ. για «αυτούς» ντε)» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Σαν Φρανσίσκο μιλώντας σε ομογενείς (σ.σ. οι οποίοι ψήφισαν κατά 40,17% ΝΔ με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και μπορεί να κρίνουν αποτελέσματα για μια χώρα στην οποία δεν ζουν και μπορεί και να μην έζησαν ποτέ). Καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Στην απέξω

* Στις 30 Σεπτεμβρίου κλείνει οριστικά η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στις Θερμοπύλες, αφού έχει πρώτα αδειάσει, γιατί δεν υπάρχουν μετανάστες/πρόσφυγες να αιτηθούν. «Από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι η δομή αυτή θα κλείσει», δήλωσε ο Θ. Πλεύρης μπροστά από τον ανδριάντα. Στο 37% ανήλθε για το πρώτο οκτάμηνο του 2026 το ποσοστό αναγνώρισης ασύλου. Το 2025 ήταν 58% και το 2024 72%. Εικοσιέξι οργανώσεις συνυπογράφουν έκκληση για την ελλιπή πρόσβαση αιτούντων ασύλου και προσφύγων σε δικαιώματα και υπηρεσίες.

*Οι τιμές στα υγρά καύσιμα έχουν εκτοξευτεί, συμπαρασύροντας και τα καύσιμα θέρμανσης. Ομοίως και για τις τιμές στο ρεύμα. Το 18,1% των πολιτών δήλωσε αδυναμία το 2025 να διατηρήσει το σπίτι του επαρκώς ζεστό (Eurostat). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 35,9%, δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες, δηλώνει ακριβώς το ίδιο. Το 66% (ΕΛΣΤΑΤ) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει εγκαίρως λογαριασμούς ρεύματος, νερού ή φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, μπας και η ΕΕ δώσει γραμμή και κονδύλια.

* Στις αρχές Σεπτέμβρη ο πληθυσμός των κρατουμένων έσπασε το φράγμα των 14.000. Συγκεκριμένα κρατούνται για πρώτη φορά ιστορικά 14.055 άνθρωποι σε 10.763 θέσεις. Ο συνολικός υπερπληθυσμός φτάνει το 130% ενώ στη Δράμα ξεπέρασε το 150% (300 άνθρωποι δεν έχουν ούτε κρεβάτι να κοιμηθούν). 1.600 έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για την υπό όρους αποφυλάκισή τους και 2.000 εκτίουν ποινές διάρκειας 2 ετών. Η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι πολιτική της κυβέρνησης.

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ