YO SOY FIDEL: Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τον Φιντέλ Κάστρο

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου 2016 έφυγε από την ζωή ο Φιντέλ Κάστρο ενας ηγέτης που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Κούβας και του παγκόσμιου αγώνα για ανεξαρτησία.

Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν το πρόσωπο και η καρδιά της κουβανικής επανάστασης του 1959, που έριξε τον δικτάτορα Μπατίστα και έδωσε στην Κούβα μια νέα πορεία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του επιτεύγματα ήταν η απόκρουση της Απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, μια επιχείρηση που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ αλλά απέτυχε.

Υπό την ηγεσία του, η Κούβα πραγματοποίησε ριζικές κοινωνικές αλλαγές: Η χώρα επένδυσε δυναμικά στην επιστήμη και την έρευνα ιδίως στη βιοτεχνολογία, πετυχαίνοντας σημαντικά επιστημονικά άλματα.

Μετά τον θάνατό του το 2016, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους ελάχιστους πρωθυπουργούς δυτικής χώρας που ταξίδεψαν στην Κούβα και μίλησαν στην επίσημη τελετή μνήμης στην Αβάνα, αποδίδοντας φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη.

Παράλληλα, ο Jeremy Corbyn, τότε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τον Κάστρο ως «διεθνιστή και πρωταθλητή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η μνήμη του Φιντέλ Κάστρο παραμένει πολυσήμαντη και σύνθετη: για πολλούς είναι σύμβολο αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και αγωνιστής για κοινωνική δικαιοσύνη για άλλους, η κληρονομιά του φέρει και τις αντιφάσεις της εξουσίας