Διεθνής στόλος αλληλεγγύης στο νησί της Επανάστασης

Ο «Στόλος Δική μας Αμερική» (Flotilla Nuestra America) θα είναι ο νέος διεθνής στόλος ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φθάσει στην Κούβα τον επόμενο μήνα, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη απάντηση των κοινωνικών κινημάτων από όλο το κόσμο, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και πολλών συνδικάτων στους εκβιασμούς του Τραμπ και των ΗΠΑ εναντίον των χωρών που διέθεταν καύσιμα στο νησί της Επανάστασης.

Ο «Στόλος Δική μας Αμερική» θα σηκώσει άγκυρες από τα νησιά της Καραϊβικής για να μεταφέρει «τρόφιμα, φάρμακα και βασικά είδη» στην Κούβα, με την αποστολή να παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο δοκίμιο «Η δική μας Αμερική» του κουβανού συγγραφέα Χοσέ Μαρτί, που δημοσιεύτηκε το 1891 καλώντας την ενότητα των λαών της Λατινικής Αμερικής εναντίον του «αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Σε δεκάδες χώρες ξεσηκώνεται ένα νέο ειρηνιστικό και αντιπολεμικό κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας για τον νέο στόλο να  υπογραμμίζουν ότι εμπνέονται από το στόλο Global Sumud Flotilla, με ορισμένες από τις οργανώσεις να έχουν συμμετάσχει στο μεγάλο εγχείρημα για να φθάσει η βοήθεια στη Γάζα.

Το Μεξικό έστειλε δύο πολεμικά πλοία 814 τόννους τρόφιμα και είδη υγιεινής, η Χιλή έστειλε τη δική της βοήθεια, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα ένα τάνκερ με πετρέλαιο και άλλα είδη, και η Κίνα ότι θα προσφέρει βοήθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων της μετά τη διακοπή της μεταφοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και στην πράξη από το Μεξικό, εξαιτίας των απειλών του Τραμπ για υψηλούς δασμούς.

Οι εκβιασμοί του Τραμπ ανάγκασαν την Κούβα να διακόψει την προμήθεια καυσίμων σε εννιά αεροδρόμια της χώρας, με ορισμένες εταιρείες να διακόπτουν τα δρομολόγια τους και ορισμένες αμερικανικές να είναι επιφυλακτικές ή να δηλώνουν ότι θα τα συνεχίσουν, γιατί προφανώς δεν έχουν ανάγκη εφοδιασμού λόγω εγγύτητας.

Ο πληθυσμός του νησιού πληρώνει τη βαρβαρότητα και την αλαζονεία του Τραμπ, αφού υποφέρει από μεγάλες διακοπές ρεύματος, διακοπής των μεταφορών, αγορά καυσίμων σε δολάρια και έλλειψη πολλών προϊόντων και κυρίως τροφίμων.