Αστυνομία
Το 2013 η φωτορεπόρτερ Π. Μέλλιου προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων επειδή είχε καταγράψει τις πινακίδες μοτοσικλετών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα Εξάρχεια, έπειτα από περιστατικό αστυνομικής βίας. Στη ΓΑΔΑ οι αστυνομικοί τής πήραν το κινητό καθώς και το σημείωμα με τις πινακίδες και την υπέβαλαν σε πλήρη σωματική έρευνα με αφαίρεση όλων των ενδυμάτων, περιλαμβανομένων και των εσωρούχων. Ο έλεγχος έγινε από γυναίκα αστυνομικό, όμως προηγήθηκαν υποδείξεις του αξιωματικού υπηρεσίας με χυδαίο λόγο.
Η φωτορεπόρτερ κατέφυγε στη δικαιοσύνη, και το πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον αστυνομικό προϊστάμενο και τον αξιωματικό υπηρεσίας, επισημαίνοντας το περιττό της πλήρους σωματικής έρευνας και τις ανοιχτές περσίδες, που είχαν ως αποτέλεσμα η συλληφθείσα να είναι ορατή απέξω. Οι δύο αστυνομικοί προσέβαλαν την απόφαση στο εφετείο, το οποίο ανέτρεψε την πρωτοβάθμια καταδίκη κρίνοντας πως ο προϊστάμενος ήταν αθώος, ενώ για τον αξιωματικό υπηρεσίας αποφάνθηκε ότι το αδίκημα είχε παραγραφεί.
Η Π. Μέλλιου όμως αποφάσισε να επιμείνει και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο έκρινε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου περί εξευτελιστικής μεταχείρισης και επιδίκασε στην προσφεύγουσα 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Περττεύει να πούμε ότι σε συστημικά μέσα η υπόθεση δεν αναφέρθηκε ποτέ και πως η υπουργική ηγεσία δεν έλαβε κανένα σχετικό διοικητικό μέτρο.
Φεστιβάλ-1
Η νομιμοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων μετά τη χούντα, μια μεγάλη τομή της μεταπολίτευσης, επέτρεψε τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο γήπεδο Ζωγράφου τον Σεπτέμβρη του 1975. Ανατρέχοντας στα σχετικά ρεπορτάζ της εποχής, διαβάζουμε για την έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης με είδη φτιαγμένα στο βουνό, στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και για την έκθεση με ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη, του Χρήστου Μαλτέζου και άλλων αγωνιστών.Το μουσικό πρόγραμμα πλούσιο: Ν. Ξυλούρης, Χρ. Λεοντής, Σ. Μπέλλου, Β. Παπακωνσταντίνου, Τ. Τσανακλίδου, Κ. Θωμαΐδης, Λ. Κηλαηδόνης, Η. Ανδριόπουλος, Δ. Σαμίου, Δ. Γαλάνη ορισμένα μόνο από τα ονόματα που έλαβαν μέρος. Φέτος φτάσαμε αισίως στο 52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ, με πλούσιο πρόγραμμα, συναυλίες, συζητήσεις, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών. Για άλλη μία φορά οι χώροι στο Πάρκο Τρίτση θα έχουν πάρα πολύ κόσμο, όλων των ηλικιών.
Φεστιβάλ-2
Το 2ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης (25-26/9) αξίζει επίσης την προσοχή μας. Η στήλη έχει αναφερθεί ξανά στη σημασία στήριξης των επαρχιακών πολιτικών φεστιβάλ. Το συγκεκριμένο αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά, όχι μόνο διότι έχει ενδιαφέρουσες συζητήσεις και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αλλά και επειδή διοργανώνεται σε μια παραμεθόριο, ιδιαίτερα ευαίσθητη και «δύσκολη» περιοχή, μια ανάσα από τη συνοριακή γραμμή που, όπως όλα τα σύνορα, θα έπρεπε να είναι εκεί όπου συναντιούνται οι άνθρωποι και όχι εκεί όπου διαχωρίζονται.
Επταπύργιο
Για το θέμα υπήρχε αναλυτικό άρθρο του Τρ. Μηταφίδη στην προηγούμενη Εποχή. Το Γεντί Κουλέ στο Επταπύργιο υπήρξε διαβόητη φυλακή-κολαστήριο. Τον 20ό αιώνα χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση πολιτικών κρατουμένων, ιδιαίτερα κομμουνιστών αντιστασιακών. H φυλακή έκλεισε, ο χώρος αποδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και εντάχθηκε, το 1988, στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόσφατα ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) του ΥΠΠΟ ενέταξε το Επταπύργιο στη λίστα 21 εμβληματικών μνημείων της Ελλάδας, τα οποία παραχωρούνται έναντι υψηλού χρηματικού ποσού ως σκηνικό «γαστρονομικής εμπειρίας» σε όποιον ενδιαφέρεται να παραθέσει εκεί γεύμα ή δείπνο. Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, εκπαιδευτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης ξεσηκώθηκαν ζητώντας την απόσυρση του χώρου από τη «λίστα δεξιώσεων» και η «Πόλη Ανάποδα» στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα ενάντια στη «γαστρονομική» χρήση του χώρου, θεωρώντας την προσβολή της συλλογικής μνήμης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδης με διάφορες προφάσεις ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος, αλλά στις 22/9 απέστειλε επιστολή προς την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτωνσυντασσόμενοςτελικά με τις πιέσεις όσων προσπαθούν να υπερασπιστούν τοιστορικό και συμβολικό βάρος του Επταπυργίου. Μαντεύουμε πως η κυρία Μενδώνη δεν χάρηκε ιδιαίτερα με την επιστολή αυτή.
Εκτός καναπέ
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη. Σπεύσατε! Και το απόγευμα-βραδάκι οι εν Αθήναις επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο Σαχέλ (Ιπποκράτους 209), όπου διοργανώνεται ένα πολύ ωραίο τριήμερο (ΠΣΚ) γεμάτο βιβλία, ιστορίες, μουσικές, κουβέντες και συναντήσεις. Οι εκτός Αθηνών αναζητήστε άλλα μικρά βιβλιοπωλεία. Έχει νόημα!




