Γκαλά όπερας με την Ελεονόρα Μπουράττο
Η διεθνώς καταξιωμένη σοπράνο Ελεονόρα Μπουράττο, μία από τις σημαντικότερες ιταλικές φωνές της εποχής μας, ανοίγει τη νέα σεζόν του Ολύμπια, Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας», με ένα γκαλά όπερας αφιερωμένο στις μεγάλες σελίδες του λυρικού ρεπερτορίου. Στο γκαλά, η Ελεονόρα Μπουράττο συναντά ηρωίδες που έχουν σφραγίσει την καλλιτεχνική της πορεία: την Αΐντα, τη Λεονόρα της Δύναμης του πεπρωμένου και του Τροβαδούρου, τη Βαλλύ του Καταλάνι, την Αντριάνα Λεκουβρέρ του Τσιλέα και την Τσο-Τσο-Σαν της Μαντάμ Μπατερφλάι. Ανάμεσα στις άριες ακούγονται μερικά από τα πιο αγαπημένα χορωδιακά του ρεπερτορίου, από το «Va, pensiero» του Ναμπούκκο έως το «Coro a bocca chiusa» της Μπατερφλάι. Το πρόγραμμα διατρέχει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της όπερας του 19ου αιώνα, από τον Βέρντι και τον Μπιζέ έως τους Ιταλούς συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών του αιώνα, τον Καταλάνι, τον Τσιλέα και τον Πουτσίνι, φτάνοντας μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Εμανουέλε Κουαράντα, ενώ στη βραδιά συμμετέχει και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος (φιλική συμμετοχή). Τα χορωδιακά μέρη ερμηνεύει η Χορωδία Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία Σταύρου Μπερή.
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, στις 8.30 μμ, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θεάτρο «Μαρία Κάλλας».
Το Late Night με την Κ.Ο.Α.

Το Late Night με την Κ.Ο.Α είναι μια ιδιαίτερη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, με στόχο να ικανοποιήσει τους πιο «νυχτερινούς» φίλους της μουσικής, και με ποικίλο ρεπερτόριο που φέτος θα κινηθεί στο κλίμα των μουσικών του κόσμου. Από τον Λίβανο στην Ισπανία, και από εκεί στη Λατινική Αμερική, το φετινό «late night» πρόγραμμα της Κ.Ο.Α. περιλαμβάνει τόσο λυρικές και ρομαντικές στιγμές, όσο και χορευτικούς αργεντίνικους σκοπούς!
Ο βενεζουελάνος τρομπετίστας Πάτσο Φλόρες θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για τρομπέτα του Αρμένιου Αλεξάντερ Αρουτιουνιάν, αλλά και ένα δικό του έργο για τρομπέτα και ορχήστρα με τίτλο Τραγούδια και Εξεγέρσεις, με την ιδιαίτερη συμμετοχή του Μαρσέλ Μονκούρ στο παραδοσιακό έγχορδο «κουάτρο» της Βενεζουέλας, μια μικρή κιθάρα με τέσσερις χορδές. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ορχήστρας το ούτι αναδεικνύεται σε σολιστικό όργανο, με τον δεξιοτέχνη Αλέκο Βρέτο να ερμηνεύει τη Σουίτα Al Andalus τού θρυλικού συνθέτη και ουτίστα Μαρσέλ Χαλίφε από τον Λίβανο. Ο Χαλίφε έχει χαρακτηριστεί ως «Μπομπ Ντύλαν της Μέσης Ανατολής» και αποτελεί για τη χώρα του εθνικό ήρωα. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τους λαμπερούς Χορούς του Αργεντίνου Αλμπέρτο Χιναστέρα από το μπαλέτο Εστάνσια, μια μουσική που απογειώνει τη διάθεση με εκρηκτικούς ρυθμούς. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής.
Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 10 μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από την Nouvelle Vague… στο Νέο Κύμα

Το Παρίσι της δεκαετίας του ’50 γέννησε τη Nouvelle Vague: Τραγούδια πάνω σε ποίηση, με λιτές μελωδίες και ελάχιστη οργανική συνοδεία (πιάνο ή κιθάρα). Στην Ελλάδα, ο Γιάννης Σπανός εισήγαγε το ύφος, ενώ με τον παραγωγό Αλέκο Πατσιφά καθιέρωσαν τον όρο «Νέο Κύμα». Συνθέτες όπως Σπανός, Παππάς, Μαυρουδής, Σαββόπουλος και Κόκοτος άφησαν διαμάντια που αγαπήθηκαν, φέρνοντας την ποίηση στο ευρύ κοινό. Ερμηνευτές όπως Αρλέτα, Πουλόπουλος, Αστεριάδη, Γαλάνη, Ζωγράφος και Κουμιώτη, ξεκίνησαν από εδώ.
Στην παράσταση, οι Αργυρώ Καπαρού και Ερωφίλη αποδίδουν τα σημαντικότερα τραγούδια της περιόδου, συνοδευόμενες στο πιάνο από τον Νεοκλή Νεοφυτίδη. Ανάμεσα στα τραγούδια, η ηθοποιός Άννα Ψαρρά αφηγείται το χρονικό και τη δράση των δημιουργών του Νέου Κύματος,
Τα Σάββατα 17 και 24 Οκτωβρίου, στις 9.30 μμ, στο STAGE7 Βιργινίας Μπενάκη 7 Μεταξουργείο.
Μία παρέα τραγούδια

Ο ερμηνευτής Γιάννης Λεκόπουλος με την καλλιτεχνική επιμέλεια της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου και την κιθαριστική συμμετοχή της, μοιράζονται τη σκηνή, χαρίζοντάς μας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία και επιλογές αγαπημένων σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών. Καλεσμένη τους η νέα ερμηνεύτρια και μουσικός Ελένη Καρτελιά.
Ένα πρόγραμμα που διαχέει στο προικισμένο από φροντίδα περιβάλλον ,την ατμόσφαιρα των παλιών μπουάτ με γνώριμες μελωδίες και τραγούδια που κουβαλούν αναμνήσεις, συναντούν νεότερες δημιουργίες ενώνοντας το χθες με το σήμερα ξαναδημιουργώντας τη ζεστασιά της παρέας που τόσο έχει λείψει.
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στις 8 μμ, στο 41 Street Cafe (Α. Λεντάκη 41, Υμηττός).
Ακούς τα τραγούδια τους… Άκου και τη φωνή τους!

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί στην εποχή του streaming και της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναλύσει η εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτική ομάδα της Left στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 19:30 (18:30 ώρα Βελγίου).
Τα ερωτήματα για την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και την συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια λίγων εταιρειών αφορούν και τους καλλιτέχνες, οι οποίοι πολλές φορές ξεχνάμε ότι είναι εργαζόμενοι και συχνά καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς εργασιακές συνθήκες. Ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε stream; Τι αλλάζει για τους μουσικούς στην εποχή των ψηφιακών πλατφορμών και της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πώς μπορούν να προστατευθούν τα δικαιώματα και η δίκαιη αμοιβή των καλλιτεχνών;
Μουσικοί, καλλιτέχνες, νομικοί και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητούν για το παρόν και το μέλλον της μουσικής δημιουργίας σε ένα πρωτόγνωρο και υπό διαμόρφωση περιβάλλον όπου αλλάζουν οι όροι παραγωγής, διάδοσης και αμοιβής της μουσικής. Τα νέα δεδομένα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η μουσική και διαμορφώνονται οι ακροαματικότητες έως τη χρήση έργων, φωνών και ερμηνειών από συστήματα AI.
Το πρώτο πάνελ «Ο μουσικός πίσω από το stream: δημιουργία και ερμηνεία μουσικής στην ψηφιακή εποχή» συντονίζει ο Κώστας Αρβανίτης και συμμετέχουν:
Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμού ΕΡΑΤΩ, Ελλάδα, Jozefien Vanherpe, επίκουρη Καθηγήτρια Δικαίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, KU Leuven, Βέλγιο, Hans Francken, μουσικός παραγωγός, συνθέτης και μουσικός, Βέλγιο, Nacho García Vega, μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός, Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Καλλιτεχνών (IAO) και Αντιπρόεδρος της AIE, Ισπανία και Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός και μουσικός, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Οργανισμού ΕΡΑΤΩ, Ελλάδα.
Το δεύτερο πάνελ «Τεχνητή Νοημοσύνη και μουσικοί: δικαιώματα, αμοιβές και άλλες προκλήσεις» συντονίζει η δημοσιογράφος – στιχουργός Φωτεινή Λαμπρίδη και συμμετέχουν: Alain Strowel, ομότιμος Καθηγητής Δικαίου Διανοητικής Ιδιοκτησίας, UCLouvain, Εταίρος στην Pierstone, Βέλγιο, Karin Inde, ερμηνεύτρια και συνθέτρια, Πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Μουσικών και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μουσικών (FIM), Σουηδία, Μανώλης Φάμελλος, τραγουδοποιός και συνθέτης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού ΕΡΑΤΩ, Ελλάδα, Emilie Moutet, ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SPEDIDAM, Γαλλία και Ιωάννης Μαραγκουδάκης, επικεφαλής Νομικών Θεμάτων του Οργανισμού ΑΠΟΛΛΩΝ, Ελλάδα
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από τις επίσημες σελίδες του Κώστα Αρβανίτη στο YouTube https://www.youtube.com/live/kdmej4_mUn4 και το Faceboook.





