Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας, ανθολόγηση-μετάφραση-σχόλια Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις: Πατάκης, 2026

Τον Ιανουάριο του 1822 ο Ζαν-Πιερ Μπουαγέ, πρόεδρος της Αϊτής, εξέφρασε τη συμπαράσταση του αϊτινού λαού στον ελληνικό αγώνα. Η επιστολή της 15ης Ιανουαρίου 1822 θεωρείται η πρώτη αναγνώριση της Επανάστασης από ηγέτη ανεξάρτητου κράτους. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ούτε παράξενο που η πολυσέλιδη ποιητική ανθολογία που φέρει την υπογραφή της Αγαθής Δημητρούκα Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληναςαπό τις εκδόσεις Πατάκη και συγκεντρώνει 89 ποιητές από 22+1 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής σε έναν τόμο 544 σελίδων με ελληνική θεματολογία ανοίγει με ποίηση από την Αϊτή.

Η Κούβα, η Χιλή, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κολομβία, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και μια μεγάλη σειρά χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσα από τις φωνές των ποιητών τους. Αυτή είναι η βασική χειρονομία της ανθολογίας Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2026 σε ανθολόγηση, μετάφραση και σχολιασμό της Αγαθής Δημητρούκα.

Ο τίτλος αποτελεί εξαρχής μια πρόσκληση. Ο στίχος του Νίκου Εγγονόπουλου «Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας» συμπυκνώνει μια ποιητική συνάντηση που μοιάζει αρχικά απρόσμενη. Ο Σιμόν Μπολίβαρ, η εμβληματική μορφή των αγώνων ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής, συναντά την ελληνική ιστορική και μυθολογική παράδοση στο ποίημα του Εγγονόπουλου. Το «Μπολιβάρ», γραμμένο μέσα στην Κατοχή, μετατρέπει τον λατινοαμερικανό επαναστάτη σε συνομιλητή της ελληνικής ιστορίας και σε σύμβολο μιας ελευθερίας που διασχίζει σύνορα και εποχές. Ο στίχος που δανείζει τον τίτλο στην ανθολογία ανοίγει έτσι έναν διάδρομο ανάμεσα σε δύο γεωγραφικά απομακρυσμένες ιστορικές εμπειρίες.

Η Δημητρούκα ακολουθεί αυτόν τον διάδρομο με υπομονή και φιλολογική επιμέλεια. Η ανθολογία συγκεντρώνει ποιήματα στα οποία η Ελλάδα εμφανίζεται μέσα από διαφορετικές μορφές: την αρχαιότητα, την ελληνική μυθολογία, τον Όμηρο, την Αθήνα, την Κρήτη, το Αιγαίο, τα νησιά, τη σύγχρονη Ελλάδα, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Σεφέρη και την Καρέλλη. Η Ελλάδα λειτουργεί συχνά ως λογοτεχνικό τοπίο, ως ιστορική μνήμη, ως πολιτικό σύμβολο, αλλά κι ως προσωπική μεταφορά.

Η ποικιλία αυτή είναι ίσως και το σημαντικότερο στοιχείο της ανθολογίας: η ελληνική αναφορά παύει να αποτελεί αποκλειστικά ελληνική υπόθεση. Είναι μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας εξεγέρσεων, αποικιοκρατίας, χειραφέτησης, εξορίας, δικαιοσύνης, αναζήτησης ελευθερίας και προσωπικών επιλογών.

Ένας ποιητικός καθρέφτης στραμμένος στην Ελλάδα

Η ανθολογία έχει αξία επειδή μας υποχρεώνει να αντιστρέψουμε το βλέμμα. Συνήθως η Ελλάδα διαβάζει τη Λατινική Αμερική μέσα από τα μεγάλα ονόματα της πεζογραφίας, τον Μπόρχες, τον Μάρκες, τον Νερούδα, τον Βαγέχο, τον Κορτάσαρ. Εδώ η κατεύθυνση αλλάζει. Παρακολουθούμε ποιητές από 22+1 χώρες να κοιτούν προς την Ελλάδα και να επιλέγουν από την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνομιλήσουν με τη δική τους πραγματικότητα.

Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο είδος καθρέφτη. Μέσα στα ποιήματα μπορούμε να αναγνωρίσουμε πλευρές της Ελλάδας που η ίδια η Ελλάδα έχει πάψει να βλέπει. Η αρχαιότητα εμφανίζεται ως ζωντανή μνήμη. Ο μύθος γίνεται εργαλείο για να μιλήσει κανείς για το παρόν. Η Οδύσσεια μπορεί να συναντήσει την εμπειρία της μετανάστευσης και της εξορίας. Η Αντιγόνη μπορεί να επιστρέψει ως μορφή πολιτικής ανυπακοής. Η Αθήνα μπορεί να υπάρξει ως πραγματική πόλη, ως ιδέα και ως φαντασιακός τόπος.

Η επιλογή της Δημητρούκα έχει ακόμη μία σημαντική διάσταση: φέρνει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ποιητές που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι εδώ. Η ανθολογία δεν περιορίζεται σε μια παρέλαση καθιερωμένων ονομάτων. Δημιουργεί έναν χάρτη σύγχρονης ποίησης και επιτρέπει στον αναγνώστη να διακρίνει διαφορετικές γενιές, γλωσσικές παραδόσεις, αισθητικές και πολιτικές ευαισθησίες. Η διάταξη των ποιητών ανά ηλικία και χώρα δίνει στον τόμο μια σχεδόν χαρτογραφική λογική.

Σημαντική γυναικεία παρουσία

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρουσία των γυναικών ποιητριών. Σε μια ανθολογία που κινείται γύρω από ήρωες, επαναστάτες, μύθους και ιστορικά σύμβολα, η γυναικεία ποιητική φωνή μετακινεί διαρκώς το κέντρο βάρους. Η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μόνο μέσα από τις γνώριμες μορφές της ιστορικής αφήγησης. Περνά μέσα από προσωπικές μνήμες και εμπειρίες μετακίνησης. Έτσι, η ελληνική θεματολογία αποκτά πολλαπλές κλίμακες. Ενδεικτικά, δύο στίχοι της ποιήτριας Λούρδες Εσπίνολα από την Παραγουάη που σχηματίζουν την αποστομωτική ερώτηση: το πώς μας συγκινούσε ο έρωτας / ή η Ιλιάδα, που είναι το ίδιο;

Το μεταφραστικό εγχείρημα απαιτεί επομένως μια σύνθετη μορφή διαμεσολάβησης. Η μεταφράστρια καλείται να μεταφέρει στην ελληνική γλώσσα ποιητικές φωνές που έχουν ήδη μετατρέψει την Ελλάδα σε δικό τους λογοτεχνικό υλικό. Η ελληνική γλώσσα γίνεται ο τρίτος χώρος της συνάντησης.

Η παρουσία του Ραούλ Σουρίτα στο επίμετρο προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο. Ο χιλιανός ποιητής μιλά για τη γλώσσα, τη μνήμη και την ανάγκη να ξαναγεννηθεί η ποίηση. Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερο βάρος σε μια εποχή όπου οι λέξεις καταναλώνονται με ταχύτητα, συχνά αποσυνδεδεμένες από την εμπειρία που υποτίθεται ότι εκφράζουν. Η ανθολογία μοιάζει να απαντά με τον δικό της τρόπο: ξαναδίνει στις λέξεις ιστορικό βάθος και γεωγραφική διαδρομή.

Ένα βιβλίο χειρονομία αλληλεγγύης

Το μεγάλο προσόν του βιβλίου βρίσκεται τελικά στη χειρονομία της αλληλεγγύης που διατρέχει τον χρόνο. Από την επιστολή του Μπουαγέ προς τους έλληνες επαναστάτες μέχρι τον Εγγονόπουλο, και από τον Εγγονόπουλο μέχρι τους σύγχρονους ποιητές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, δημιουργείται μια αλυσίδα πολιτισμικών ανταλλαγών. Η Ελλάδα ταξιδεύει προς την Αμερική και επιστρέφει μεταμορφωμένη.

Η εργασία της Δημητρούκα είναι, τελικά, ένα βιβλίο για την Ελλάδα που κοιτάζει προς τα έξω και επιστρέφει με ένα διαφορετικό πρόσωπο. Για μια χώρα που έχει υπάρξει αντικείμενο θαυμασμού, πολιτικής συμπάθειας και ποιητικής φαντασίας, η ανθολογία προσφέρει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από έναν ακόμη καθρέφτη εθνικής αυτοεπιβεβαίωσης. Προσφέρει τη δυνατότητα να ακούσουμε από αυτή την απόσταση τι σημαίνουν η ελευθερία, η μνήμη και η ποίηση όταν προσεγγίζουν την ελληνική επικράτεια.